Aldrig för gammal

Den amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney är 65 år gammal. Han ser yngre ut, har knappt några gråa hårstrån, men det är möjligt att han färgar håret. Det har inte framgått av rapporteringen i svenska medier, inte heller om han äter värktabletter eller blodförtunnande  mediciner. Kanske borde han ta något lugnande för att undvika fler förhastade och klumpiga uttalanden.

I svenska ögon är Mitt Romney en gammal man, en pensionär, senior, veteran, silverrygg, grå panter  eller föredetting. Han  kan nu bli världens mäktigaste man, han kan starta ett nytt världskrig, fast han egentligen borde sitta i en gungstol på sitt gods och låta sina uppassare läsa högt ur okomplicerade detektivromaner. Eller?

Sveriges mäktigaste man, statsminister Fredrik Reinfeldt (bilden) , är bara 47 år och kunde vara barn till Mitt Romney. Ingen svensk partiledare är över 60 år, äldst är Stefan Löfven,  57.

Yngst är Annie Lööf och Gustav Fridolin, som båda fyllt 29 i år och nätt och jämnt har slutat läsa Kalle Anka och flyttat hemifrån.

Pensionärsorganisationen PRO kräver, förstås, att fler äldre människor ska engageras i politiken. ”I Sverige är det omöjligt att utse en partiledare som fyllt 60 år, det ungdomliga lyfts fram som något självklart positivt”, skriver PRO-arna harmset i sitt nya handlingsprogram.

Ungdomar är bra att ha, men först på sikt, när vi äldre har gjort vårt. Och det kan dröja.

Ingen svensk statsminister i modern tid, det vill säga under min livstid, har varit äldre än 50 år när han tillträtt.  Olof Palme var bara 42, Tage Erlander 45 och Göran Persson 47.  Vid 65 års ålder hade alla lämnat sina uppdrag, utom Erlander, som väntade tre år till. Palme stod ju på tillväxt.

Så är det inte i andra länder. I Kina anses man, efter vad jag hört, inte riktigt vuxen för politiska toppjobb förrän man fått barnbarn och går med käpp.

Ronald Reagan, som var respekterad i USA men ganska hånad i Sverige, var 78 år gammal när han efter åtta år avgick som president. I Sverige hade han för länge sedan forslats till ett äldreboende, fått matlåda från en cateringfirma och blivit inlåst om natten.

Konrad Adenauer  (bilden) var en ännu kraftfullare person. Han blev västtysk förbundskansler när han var 73 år och satt kvar tills han fyllt 87. Det är ju helt otroligt!  Skulle Fredrik Reinfeldt upprepa den prestationen får han sitta kvar till 2052. Då skulle  ryske presidenten Vladimir Putin och schlagersångerskan Kikki Danielsson fyllt 100 år och Stefan Löfven hade behövt ledsagare och personlig assistent  för att kunna delta i  partiledardebatter.

Karlsson

PS. Detta inlägg skrevs i oktober 2012. I dag vet vi hur det gick i presidentvalet. USA tackade nej till den erfarne och beprövade Romney och valde om den fjorton år yngre Barack Obama. Nu sitter vi med hjärtat i halsgropen. Vi vet inte när Obama i ett ungdomligt raseriutbrott trycker på kärnvapenknappen och ödelägger halva jordklotet, inklusive min nyinköpta dammsugare och mina barnbarn och deras fyra katter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0