Många gamla bakom galler

Är gamla människor lika kriminella som unga? Nej, inte alls. De yngre är i alla fall  kraftigt överrepresenterade i landets fängelser. Bara 1,8 procent av fångarna har fyllt 65, men i befolkningen som helhet är det nästan 19 procent som passerat den åldersgränsen.

Bekymmersamt är emellertid att antalet pensionärer på anstalt har ökat de senaste åren, samtidigt som antalet intagna totalt har minskat.  Den 1 oktober 2003 satt bara 45 gamlingar i fängelse.  2011 var det 92, en fördubbling.

Landets domstolar ser inte hög ålder som en förmildrande omständighet om en bank eller värdetransport blir rånad. Det fick den så kallade ”gubbligan” erfara för ett år sedan. Äldste ligamedlemmen, en 71-åring, fick sju års fängelse.

De här gubbarna är vana att sitta inne, men det blir ändå tufft för dem i kriminalvården, sa en representant för KRIS  till Svenska Dagbladet.

Det är dyrare att ha folk i fängelse än på äldreboende. Men vilket är trivsammast?
(Bilden är från Norrtäljeanstalten och tagen av Kriminalvården).
 
Svenska Dagbladet hade också träffat landets äldsta kvinnliga fånge, en 77-åring som dömts för att ha dängt till en släkting med yxa. Kvinnan gick med rullator och klagade över höga trösklar och andra hinder, men trodde att fängelset trots allt var bättre än ett äldreboende.

För samhället är det dyrare att ha åldringarna i fängelse än på vårdhem. Det kan skilja 400 kronor om dygnet eller mer.  Ersättningen för det arbete som fångarna utför är minst sagt blygsam, knappt elva kronor i timmen. Pensionärer behöver i och för sig inte arbeta i fängelset, men de bor inte gratis, utan får betala för mat och husrum. Den som bara har garantipension får inte många hundralappar kvar i månaden.

Men varför klaga? Spöstraffet avskaffades för mer än 150 år sedan och de intagna behöver inte betala för sina randiga fångdräkter, eller vad de nu har på sig numera. Fångarna får se på teve, spela dragspel och ta emot besök. Till skillnad från i USA får de fängelsedömda behålla sin rösträtt.

Drygt 5 000 personer sitter inne i Sverige. Vilket parti fiskar efter deras röster? Idag lovar väl inget av dem att släppa fångarna loss.

Karlsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0